Blog: Hoe verf je Scheepjes Nakid garen?

Met de nieuwe Scheepjes Nakid-serie wordt elk garen omgetoverd tot een persoonlijk kunstwerk. In deze blog vind je een handleiding voor het verven van de garens met onze Jacquard-verf en ontdek je de oneindige mogelijkheden die deze producten jouw klanten bieden.


Scheepjes Nakid garen


De Scheepjes Nakid-serie is verkrijgbaar in een alpaca blend, sokkengaren en een pure wool variant, en variëren in dikte van Fingering tot Chunky.

 

Alpaca Blend
Deze blend is zacht en warm, ideaal voor kledingstukken die direct op de huid gedragen worden.

  • Samenstelling: 80% wol, 20% alpaca
  • Beschikbaarheid: DK en Chunky diktes

Pure Wool
Basolan wol is behandeld om waterafstotend en duurzamer te zijn. Dit garen biedt diepere, helderdere kleuren na het verven dankzij de speciale behandeling.

  • Samenstelling: 100% Basolan wol
  • Beschikbaarheid: Fingering, Sport en DK diktes


Sokkengaren

Dit garen is glad, heeft een lichte glans en kan in de machine gewassen worden op 30°C, perfect voor duurzame sokken.

  • Samenstelling: 75% Superwash wol, 25% nylon
  • Beschikbaarheid: Fingering dikte

 

Jacquard verf


Jacquard Acid Dyes zijn ideaal voor proteïnevezels zoals zijde, wol en nylon. Ze zijn verkrijgbaar in diverse individuele kleuren en sets, waaronder een starterskit met vier basiskleuren en citroenzuur als fixeerder die ideaal is voor beginners. Met ons ruime assortiment aan Jacquard verf kunnen alle crafters de mooiste kunstwerken creeeren.

 

Benodigdheden:

Voor het verven van wol op het fornuis heb je het volgende nodig:

- Grote stalen of geëmailleerde pan met deksel
- Kleine lepels voor de verfpoeder
- Weegschaal voor het wegen van de verfpoeder
- Roerlepel
- Maatbeker
- Potjes of lege flessen voor het bewaren van de verfoplossing
- Beschermende handschoenen
- Gezichtsmasker
- Kabelbinders of doucheringetjes
- Ontkleurder of een milde wasmiddel

Let op: Gebruik geen keukengerei voor voedselbereiding nadat je ze voor het verven hebt gebruikt. Draag altijd beschermende handschoenen en een masker bij het afwegen van de verfpoeder.

 

 

Stappenplan

Stap 1 - Voorbereiden van het garen
De strengen van onze Scheepjes Nakid garens zijn op een handige manier bij elkaar gebonden, zodat klitten voorkomen worden. Om het garen makkelijker uit het water te halen, kun je een kabelbinder of doucheringetje vastmaken.

Stap 2 – Voorweken
Voorweken zorgt ervoor dat de verf gelijkmatig doordringt. Vul een emmer met lauwwarm water en voeg hier een dopje ontkleurder of milde wasmiddel en een eetlepel citroenzuur aan toe. Laat het garen minstens 30 minuten weken.

Stap 3 - Verfoplossing maken
Trek beschermende kleding aan en maak de verfoplossing klaar. Let op: er is maar een kleine hoeveelheid verfpoeder nodig. Los de poeder op in kokend water (100 ml per gram voor volle kleuren, 400 ml per gram voor pastel kleuren).

Stap 4 - Verfbad voorbereiden
Voor een effen kleur gebruik je de volledige onderdompelingsmethode. Vul de pan met genoeg lauwwarm water om het garen volledig te bedekken en voeg hier 1-2 eetlepels citroenzuur aan toe, zodat de pH-waarde ongeveer 2,5 is.

Stap 5 – Verven
Zet het fornuis op een lage stand en breng het water langzaam op 80°C. Voeg de verfoplossing toe (verhouding 1:24, dus voor 3 liter water voeg je 125 ml verfoplossing toe). Laat de verf 30 minuten intrekken en roer af en toe voorzichtig door.

Stap 6 – Afwerken
Laat het verfbad volledig afkoelen. Spoel het garen voorzichtig in koel water met een dopje ontkleurder of milde wasmiddel uit totdat het water helemaal helder is. Hang het garen vervolgens op, zodat het kan drogen.


Inspiratie

Wil je gemêleerde garens maken? Probeer dan gedeeltelijke onderdompeling, waarbij het water in de pan slechts een deel van het garen bedekt. Begin met de lichtste tinten van de verfoplossing. Gebruik spuiten om de kleur precies aan te brengen en zorg ervoor dat de verf helemaal tot in het midden van de streng doordringt.

Na ongeveer 15 minuten, wanneer de verf is uitgewerkt, voeg je de donkere tinten toe. Herhaal dit proces totdat je tevreden bent met de kleur. Houd er rekening mee dat het garen lichter en helderder opdroogt dan het in de pan lijkt. Om kleuren te mengen, duw je het garen voorzichtig een paar seconden onder het oppervlak.

 

 

Blog: Hoe verf je Scheepjes Nakid garen?
27 juni 2024
Verkrijgbare merken