MVO Blog
Duurzame Dinsdag: De aftrap van Onze MVO-blog bij De Bondt
Welkom bij onze eerste MVO blog!
Vandaag is het Duurzame Dinsdag, een perfecte dag om te beginnen met de eerste blog over onze MVO-strategie bij De Bondt. Vanaf nu zal ik elke maand over een onderwerp dat ons bezighoudt, schrijven.
Mijn naam is Joanne Stegenga en ik werk nu twee jaar bij De Bondt als Project Manager. In deze rol ben ik verantwoordelijk voor diverse projecten binnen het bedrijf en ben ik de verbinding tussen alle afdelingen. Sinds begin dit jaar heb ik het gehele MVO-beleid bij De Bondt onder mijn hoede en dat vind ik fantastisch, ik kan mijn ei hier helemaal in kwijt. Via deze blog zal ik regelmatig updates delen over onze MVO-reis, de projecten waar we aan werken en de lessen die we onderweg leren.
Wat is Duurzame Dinsdag?
Duurzame Dinsdag is dé dag waarop duurzame ideeën en initiatieven uit heel Nederland een podium krijgen. Het is de prinsjesdag van duurzaamheid. Duurzame ideeën vanuit de samenleving en het bedrijfsleven worden aan het kabinet gepresenteerd. Of het nu om grote of kleine ideeën gaat, ze dragen allemaal bij aan een betere wereld. Dit sluit aan bij onze visie om de crafting community te voorzien van levensduurzame producten.
Onze MVO-strategie en de SDG's
Afgelopen jaar hebben we de basis gelegd voor onze Theory of Change, waarin we duidelijk beschrijven welke veranderingen we zowel binnen De Bondt als in onze keten willen maken. Hierbij hebben we ons gericht op specifieke Sustainable Development Goals (SDG’s), de zeventien doelen die de wereld in 2030 een betere plek moeten maken. Bij De Bondt richten we ons op drie SDG’s:
SDG 8: Waardig werk en economische groei
Dit geldt voor zowel onze collega’s bij De Bondt als onze leveranciers. Wij staan voor eerlijke arbeidsomstandigheden en vinden het belangrijk een positieve werkomgeving te creëren, waarin iedereen de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Bijvoorbeeld:
Leveranciers
Wij bezoeken al onze leveranciers in binnen-en buitenland. Naast certificering vinden wij het belangrijk om onze leveranciers te kennen en met eigen ogen te zien hoe de producten die we verkopen producten gemaakt worden en onder welke arbeidsomstandigheden. Dit geldt voor onze eigen producten, maar ook voor de merken die we inkopen.
Sociale werkplaatsen
Wij werken graag samen met sociale werkplaatsen in de omgeving. Deze bijdrage aan de maatschappij vinden wij belangrijk en ze helpen ons enorm! Zo pakken ze bijvoorbeeld onze kits en CAL’s in en ondersteunen ze in het ompakken van grootverpakking naar losse stuks.
SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie
Door onze productieprocessen van binnen en buiten te kennen, hierover gesprekken te voeren met elkaar en met leveranciers en klanten, willen we bijdragen aan het verminderen van afval en het bevorderen van verantwoorde consumptie. Bijvoorbeeld:
Plastic zakje
Een mooi voorbeeld in deze SDG is het plastic zakje. Het is plastic, dus we hebben er automatisch een negatieve associatie mee als je denkt aan verantwoorde consumptie en productie. Tijdens transport en opslag blijft het product dankzij het plastic zakje echter beschermd tegen viezigheid en andere schade. Komt een product beschadigd aan, dan wordt het retour gestuurd of weggegooid. Dit heeft meer negatieve impact dan het plastic zakje. Veel van onze leveranciers stappen al over naar kartonnen verpakking en voor sommige producten is dit ook een goed alternatief.
Producten per stuk
Wij gaan steeds meer over naar per stuk verpakte artikelen. We zijn een groothandel, dus dit klinkt niet altijd even logisch, maar het heeft meerdere voordelen:
- Voorraadbesparend en een minder grote financiële investering voor onze klanten
- Minder volume met verzenden
SDG 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken.
Onze samenwerking met leveranciers en klanten is gericht op het delen van kennis en middelen om samen duurzaamheid te bevorderen. Door partnerschappen leggen we een stevige basis voor langdurige, positieve veranderingen. Bijvoorbeeld:
Impulse
Impulse is een bedrijf dat bedrijven helpt duurzaamheidsdoelen te bereiken door middel van heldere en uitvoerbare inzichten, gebaseerd op de nieuwste standaarden en methoden. Wij werken samen met Impulse om onder andere onze duurzaamheidsmissie, CO2-voetafdruk en impact op het klimaat in kaart te brengen. Hun specialistische kennis helpt ons op weg. Een eerste analyse van ons eigen merk Scheepjes is er inmiddels!
Argo
Met onze leverancier in schoonmaak, Argo, hebben wij ook gesprekken over duurzaamheid. Dit betreft niet alleen de schoonmaakmiddelen, maar ook de levering van producten.
‘SRV bus’
Argo heeft de SRV-bus van vroeger nieuw leven ingeblazen om zo als groothandel de meest duurzame manier schoonmaak- en andere facilitaire producten te leveren. De elektrische bus rijdt de meest efficiënte route in Drenthe en de producten in de bus zijn afgestemd op de behoeftes van klanten, waaronder De Bondt.
Menstruatieproducten
Door het gesprek aan te gaan ontstaan er mooie dingen. Op onze toiletten liggen namelijk gratis maandverband en tampons. Door Argo te vragen of ze dit mee kunnen leveren hebben zij het in het assortiment opgenomen waardoor ze het ook bij andere bedrijven aanbieden. Op deze manier kunnen steeds meer meisjes en vrouwen gebruik maken van gratis menstruatieproducten en dragen we ons steentje bij aan de aanpak van menstruatiearmoede.
Terugkomend op Duurzame Dinsdag heb ik hierbij een greep uit onze kleine en grote ideeën gedeeld. Vele zullen nog volgen. Tot de volgende blog in oktober!
PS: de foto is gemaakt vlakbij ons kantoor in Tynaarlo. Met een klein blokje lopen wandel je heerlijk langs het water en de weilanden!